Permakulturhage i dyp krise

Som helt ferske permakulturentusiaster så vi lyst på sommerens økologiske og naturlige eventyr. Men det ble litt for mye natur for alle og en hver, spesielt for plantene som sto tette og vårkåte i for små potter i drivhuset. Selve lukingen i hagen bød på visse utfordringer. Selve problemet ble dokumentert i en video som kan nytes her Luking i hagen. På en skala fra grusomt, værre og aller værst…

IMG_0399
…var det godt utenfor det aller værst tenkelige. Her snakker vi om ille planteforhold. Men det skal vi ha, vi gir ikke så lett opp… Så vi begynte å lage opphøyde bedd. Det var jo tross alt nødvendig å komme litt opp fra jorda for å ikke drukne… Så planla vi å lage en labyrint.

IMG_0395

Deretter gikk vi i gang med å lose små planter ut i iskald og gjennomvåt jord mens plantene hylte i protest. For hver plante som havnet i jorda sa vi unnskyld, unnskyld. Men det hjalp ikke så mye. Gradestokken viste mellom åtte og ti grader. Det gjorde det også i vinter. Vintertemperatur.
IMG_0445
Men vi ga oss ikke og trosset Severin Suverens viktigste regel: Det er lov å snu …og lage kompost av lite plantevillige planter istedet…

IMG_0451

Vi lagde labyrint og plantet ut. Og plantet ut…
IMG_0448

…helt til vi var ferdig med labyrinten. Men ingenting ville vokse…

IMG_0735

Bare ugresset…

IMG_0935

I hele feltet nektet plantene å vokse. I den ene enden trivdes imidlertid ugresset, mens i den andre enden ville ikke engang ugresset vokse… I fjor sto gårdssaga akkurat her, og det ble kjørt mye med traktor og alle bakterier i jord gikk bort i stillhet. I mangel på levende jord og kompost gikk det som det måtte gå. Det ble grønngjødsling av plantene istedet… Men til neste år. Da starter vi opp igjen med nytt og friskt mot.


Synnestua gård ligger i Hemne kommune i Sør-Trøndelag - med fantastisk utsikt over Rovatnet.

Les mer om:

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com