0 comments

Følte mer for late dager i elva enn å slite med å bygge trehytte, så da ble prosjektet en masseovn. Kjøpte inn bok i samme slengen som vi handlet halmhusbøker på amazon, så prosjektet har ulmet en stund:-) Så med utgangspunkt i boka: Build your own earth oven så gikk vi igang på noe vi trodde var ett litt langt helgaprosjekt…. Første to dagene gikk med til å bære stein, grave opp leire, trille sand og mure opp fundament. Det begynte og demre at det ikke holdt med en helg:-) På tredje dag fikk vi ferdig fundamentet og lagt utover ildfaststein. Fjerde dag fikk vi opp «forskalingen». Så endelig var vi kommet frem til selve byggingen, det gikk med 2-3 dager på og mure opp ovnen. Og så husket vi endelig kamera:-)


Møkkebakken og sønn jobber hardt med og blande leire og sand. Det var skikkelig tungt og ikke så rent lite vanskelig og holde balansen i balja.

 

Ovnen begynner og ta form, og det ser ut til at «forskalingen» av hardpakket sand i midten har det som plommen i egget:-) Hadde litt problemer med at første blanding ble litt for bløt, så når vi skulle legge på rad 2 så ville første rad sige ut… Tror nok ovnen er tykk nok nederst ja.

Etter ett par dager er det ikke mye tørking og spore, så for å hjelpe på tørken så bestemmer vi oss for å ta på hull og grave ut litt sand. Asle bistår gjerne:-)

 

To dager senere, og det går fremdeles smått med tørkinga, så vi tar sjangsen på og grave ut all sanda. Det var mye mer sand en jeg kunne huske på og ha puttet inni:-)
Åpningen er kun grovtilpasset, tar finpussen før vi skal opp med det isolerende laget.

Guttene var ivrige når vi endelig hadde kommet så langt at vi skulle tenne opp. I første omgang blir det for å få litt bedre tørk av ovnen.

 

Første opptenning… Ennå ett godt stykke frem til det kommer brød ut av ovnen…

 

Sleit litt med og få skikkelig fyr. Problemet var at ovnen trakk inn oppbrukt luft(også kalt røyk), men fant omsider ut at om en skubbet bålet helt bakerst i ovnen så gikk det mye bedre:-) PS: Røyken rett over ovnen er ikke røyk men damp:-) Det vart tørking ja:-)

 

Det hjalp på trekken og «dele» opp ovnsdøra slik at en tvang røyk opp og slapp frisk luft inn nederst.

 

Stolt bygger som øyner håp for at det skal gå og bake brød i ovnen. Vi fyrte så mye at det ble vanskelig og holde hånda på toppen av ovnen. Men jeg tipper vi må legge på ett isolerende lag for å kunne holde varmen lenge nok til å bake brød i ovnen…

Arbeidslaget slappet ikke av mellom fyringsøktene, men satset hardt på og bygge hytte midt i elva. Så hardt gikk det for seg at Sander var så uheldig og skli på berget med en stein i hånda… Resultatet ble en lang dagen derpå med time til legen og røntgen. Enden på visa ble en kløyvd pekefinger:-(

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

La naturen fritt få virke i alt.
Jean-Jacques Rousseau